ADUNAREA GENERALA DIN 6 FEBRUARIE 2011

Dupa minunata zi petrecuta cu  Prea Sfintitul Irineu la biserica noastra , bucurandu-ne de binecuvantarile Arhieresti  si  minunatele cuvinte de invatatura pe care ni le-a impartasit  Prea Sfintia Sa , avand prin stradania credinciosilor prezenti, deosebite bucate alese romanesti din care ne-am imfruptat fiecare “ca la mama acasa”, dupa savarsirea Sfintei Liturghi , a urmant o noua zi de bucurie si anume, ziua in care am tinut  Adunarea Generala Parohiala. Aici, in aceasta  zi de o mare bucurie, au venit credinciosii care cu adevarat iubesc biserica si care au dorit sa o sustina in continuare ,punandu-si sufletul si daruirea personala pentru inflorirea ei. Toate discutiile si propunerile au fost sustinute in unanimitate de catre cei prezenti si toti si-au aratat bucuria de a da o noua viata si un nou sens bisericii, sustinand prin dorinta de a deveni noii membri ai bisericii noastre . Parintele  paroh Florin Mihalache , a tinut un cuvant de invatatura si de intarire  despre credinta neamului nostru stramosesc si despre obligatia  fiecarui crestin fata de biserica unde traieste:

CUVANTUL PREOTULUI LA ADUNAREA GENERALA DIN 6 FEBRUARIE 2011.

LACASUL BISERICESC- CERUL PE PAMANT

O sarbatoare in biserica noastra inseamna inainte de toate intalnirea noastra cu Dumnezeu si cu Sfintii Lui. Aceasta intalnire cu Dumnezeu este totdeauna si o traire a invataturii lui Dumnezeu si a Mantuitorului nostru Iisus Hristos, reprezinta realizarea unitatii noastre sufletesti , a unitatii de credinta cu Biserica noastra , cu Creatorul ei , Domnul nostru Iisus Hristos , care prin Duhul Sfant , la Cincizecime, a intemeiat pe pamant Biserica lui Hristos.

Totdeauna in cuvintele Sale domnul Iisus Hristos  repeta cu foarte multa dragoste si caldura, spunand: ” Biserica mea pe care nici fortele iadului nu o vor darama “, asa incat , atunci cand ne aflam in ea mai ales , dar si-atunci cand purtam in gandul si sufletul nostru , atat  Biserica , cat si invatatura ei , frumusetile ei,  atunci traim nespus de frumos toata atmosfera sufleteasca pe care o creaza si o sarbatoare ca aceasta , o sarbatoare bisericeasca a fiecarui an in care ne intalnim toti romanii crestini in biserica noastra , biserica a neamului nostru , care este legata de istorie prin Sfintii Parinti, care cu viata lor , cu dragostea lor au continuat si au zidit Biserica pe Pamant.

Nu numai Biserica cea vazuta, care este plina de har si de adevar prin tot ceea ce vedem noi in Biserica si prin tot ceea ce auzim , dar si purtand grija Bisericii celei dinlauntru nostru , fiecare fiind chip purtator al chipului lui Dumnezeu ; chiar daca nu suntem preoti sau arhierei , purtam in sufletul nostru chipul si stralucirea Prea Sfintei Treimi , a Bisericii celei din Ceruri pe care ne straduim ca s-o aducem pe Pamant , s-o aducem in familia noastra , in viata noastra pentru a ne fi calauza si adapost in toate vremurile vietii noastre. Asa au procedat Sfintii Parinti in vremuri mai grele decat noi , in conditiile vitrege pe care le strabateau si ei in viata lor , ei nerenuntand nici o clipa la a sluji Biserica si a biruii pe cel rau , pe cel viclean , prin iubire , prin iertare, prin rabdare si prin nadejdea Invierii celei de apoi.

De aceea , o sarbatore ca aceasta de a fi cu toti aici , cei iubitori de Biserica lui Hristos, aduce in sufletele acestea nespusa bucurie de cununi si frumuseti ale Bisericii Ortodoxe, pentru ca suntem ortodocsi din mosi stramosi.  Sa nu uitam ca in timpul acela , stramosii nostri , zideau biserici , puneau temelii la biserici, se botezau , se cununau in aceasta Sfanta si Dreptmaritoare Biserica , unde numele lui Hristos se slavea , se traia ,si existau credinciosi care iubeau din inima lucrarea bisericeasca.

In poporul roman si tara noastra Romania , credinta ortodoxa a fost aceea din care au izvorat valorile ortodoxiei si stiinta teologiei, pentru ca teologia este stiinta traita in Dumnezeu si exprimata in Dumnezeu , cum invata Sfintii Parinti , si in rugaciune. A te ruga, spun ei, Sfintii Parinti, inseamna a sta de vorba cu Dumnezeu.

Si acum cand am plecat de acasa si ne aflam aici , suntem prin identitatea noastra , prin demnitatea noastra , prin cultura noastra , prin cinstea noastra, prin deschiderea noastra tot romani – si nu cred ca exista roman care nu doreste sa stea de vorba cu Dumnezeu prin rugaciune in Biserica Lui, fara gandirea vesniciei la Dumnezeu , la credinta . Lucrul acesta il marturisesc fratii nostri care sunt raspanditi de la un capat la altul al lumii si care nu s-au multumit numai sa fie credinciosi cu numele, ci cu adevarat marturisitori ai credintei , dorind din suflet sa -si ridice propriul lor lacas de cult , sa aiba  preoti , sa aiba de asemenea Arhiepiscopie si Ierarhi. Ei marturisesc ,cu cata dragoste , jertfa si bunavointa, cu cat greu au deschis drumul nostru , ca si aici in Orlando, aratandu-le celor dragi de acasa ca nu si-au pierdut credinta.

Aici si acum, trebuie sa prindem curaj sa aratam lumii valoarea credintei noastre Ortodoxe , ca sufletul nostru s-a apropiat de Dumnezeu si ca omul este inzestrat de Dumnezeu cu valori de la nasterea sa. Iata , ca Biserica noastra inca nu este terminata , nu este pictata, este mult prea mica si sufletele noastre nu sunt asa. Spunea un Sfant Parinte : ” Asa cum va este Biserica , asa va este si sufletul , pentru ca toate din suflet pleaca.” Dar noi avem un suflet mare si trebuie sa-l expunem aici , trebuie sa-l punem in lucrarea lui Dumnezeu , facand impreuna un lacas minunat de rugaciune ,atat pentru noi cat si pentru copiii nostri .

Spuneam de pictura . Da , pentru ca icoana face parte din identitatea noastra si este un semn religios care nu exclude pe altele, pentru ca ortodoxia nu a fost exclusivista in toata istoria de peste doua mii de ani, ci dimpotriva. Si de aceea, icoana reprezinta fiinta noastra , noi insine suntem icoanele. Noi suntem ziditi , creati de Dumnezeu si tot omul creat de Dumnezeu este dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu, are icoana in sufletul sau si este el insusi icoana , precum Domnul Hristos a spus :” Cine M-a vazut pe mine , a vazut pe Tatal Meu”. Asa incat , este o mare invatatura pe care , iata , o gasim expusa , marturisita si slavita intr-o zi ca aceasta.

Datoria noastra de slujitori ai Bisericii si de credinciosi , este aceea ca noi sa nu tradam invatatura noastra si sa nu ne fie rusine sa ne adresam unii altora , avand bucuria de a ne invata. Noi suntem adevaratii robi ai lui Dumnezeu si folosim cuvantul acesta atat la botez cat  si la cununie(se boteaza robul lui Dumnezeu; se cununa robul lui Dumnezeu).

Cand esti stapanit de gandul  ca te jertfesti pentru Biserica lui Hristos , reusesti sa faci ceea ce se cuvine sa faci pe caile cele mai frumoase si pilduitoare pentru viata si credinta noastra.

Sfantul Ioan Gura de Aur pentru nespusa lui iscusinta oratorica a ramas cunoscut in istorie cu prenumele ” GURA DE AUR” , este cel mai minunat chip bisericesc din intreaga lume de dupa perioada post-apostolica si pana astazi.

Scrierile Sf. Ioan Gura de Aur sunt dintre cele mai bogate si alese ale literaturii mondiale si s-au pastrat aproape in totalitate . Cele mai stralucitoare creatii spirituale ale Sfantului sunt desigur omiliile, in care analizeaza cu limpezime si convingere problemele morale, sociale si dogmatice. Talcuieste Scripturile cu intelepciunea sa teologica , iar alteori zideste suflete cu invatatura lui insuflata de Dumnezeu.

Pentru ca doar de cateva minute am terminat impreuna de savarsit Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie a Sfantului Ioan Gura de Aur, doresc ca in acest cuvant pe care vreau sa vi-l impartasesc, astazi, la aceasta adunare a sufletelor noastre , asa cum mai sus m-am ajutat de cuvintele parintilor nostrii , sa raman sub iscusinta oratorica a Sfantului Ioan Gura de Aur si sa va aduc spre lumina invatatura cea adevarata despre Sfanta Preotie , asa cum el ne-a explicat-o , aratandu-ne adevaratul sens lasat de Mantuitorul Iisus Hristos spre continuarea lucrarii apostolice la toate neamurile pamantului :

” Si fratii mei , sunt incredintat eu insumi despre voi , ca si voi sunteti plini de bunatate , plini de toata cunostinta …; Multumesc lui Dumnezeu ca sunteti buni , doritori de cuvantul lui Dumnezeu…; Insa despre mine ce sa va spun , am fost trimis la voi ca impreuna sa ascultam de cuvantul  Evangheliei , pe care mi l-a incredintat Dumnezeu sa vi-l propovaduiesc si sa-l implinim. Eu  nu am rapit aceasta cinste cu de la sine-mi putere si nici nu am alergat eu intai spre ea , ci Dumnezeu a poruncit asa si aceasta dupa har, iar nicidecum ca as fi fost randuit dupa vrednicie.  Deci nu va intaratati , caci eu nu ma rascol asupra voastra , ci Dumnezeu este de-mi porunceste asa – Caci eu slujesc Evanghelia Fiului Sau – prin harul ce mi-a fost dat de Dumnezeu ca sa fiu slujitor al lui Iisus Hristos la neamuri . Aceasta este preotia mea , aceasta este slujba mea cea Sfanta , ca eu sa propovaduiesc si sa vestesc Evanghelia lui Dumnezeu , si aceasta propovaduire eu o aduc Lui ca jertfa : – ” Doamne , Dumnezeule , Atottiitorule , Cel ce esti singur Sfant , Care primesti jertfa de lauda de la cei ce Te cheama pe Tine cu toata inima , primeste si rugaciunea noastra a pacatosilor si o du la sfantul Tau jertfelnic ; fa-ne vrednici a-Ti aduce tie daruri si jertfe duhovnicesti , pentru pacatele noastre si pentru cele din nestiinta ale poporului . Si ne invrdeniceste sa aflam har inaintea Ta, ca sa fie bineprimita jertfa noastra si sa se salasluiasca Duhul cel bun al harului Tau peste noi , peste aceste Daruri puse inainte si peste tot poporul Tau”. (  Rugaciune din Liturghia Sf. Ioan Gura de Aur)

Nimeni nu ar putea sa invinovateasca pe preotul  care lucreaza sa-i aduca lui Dumnezeu jertfa fara de prihana . Caci arma mea este Evanghelia , este cuvnatul propovaduirii. Si cauza nu este ca eu sa ma slavesc , ca eu sa ma arat stralucit , ci …” ca sa fie jertfa neamurilor bineprimita , sfintita intru Duhul Sfant”, adica spre a primi sufletele celor invatati , propovaduirea Evangheliei. Nu doar pentru ca Dumnezeu m-a cinstit pe mine incredintadu-mi aceasta slujba , ci pentru ca S-a ingrijit de voi :  ” Adu-Ti aminte, Doamne, de orasul acesta , de sfant lacasul acest , in care vietuim si de toate orasele si satele si de cei ce cu credinta vietuiesc intr-insele. Adu-Ti aminte, Doamne , de cei ce calatoresc pe ape , pe uscat si prin aer , de cei bolnavi , de cei ce patimesc, de cei robiti si de mantuire lor. Adu-Ti aminte , Doamne , de cei ce aduc daruri si fac bine in sfintele Tale biserici, si isi aduc aminte de cei saraci ; si trimite peste noi toti milele Tale”. ( Rugaciune din Liturghia Sf. Ioan Gura de Aur)

Prin mine, Preotul, va arata invatatura despre imparatia cerurilor, despre faptele credintei , despre mortii cei inviati,  despre demonii cei alungati , despre orbii cei vindecati , despre schiopii cei indreptati si toate celelalte minuni pe care le-a lucrat Duhul Sfant , pentru noi , spre luminarea sufetului vostru , pentru ca sa am roada intru voi precum si ceilalti apostoli si preoti au avut intru celelalte neamuri. “Ajutati-ma sa va pot ajuta!”

Acestea sa le auda nu numai pastorii, ci si oile , ca sa inteleaga cu iubire, intreaga supunere si ascultare fata de Biserica lui Hristos si de necesitatile ei.

Tot asa si Sfantul Apostol Pavel a poruncit zicand: “ Ascultati de mai marii vostri si va supuneti lor , findca ei privegheaza pentru sufletele voastre , avand sa dea de ele seama , ca sa se faca acestea cu bucurie si nu suspinand , caci aceasta nu va v-a fi de folos” ( Evrei 13,17).

De aceea si voi , cunoscand necazul si oboseala pastorului , ajutati-l cu rugaciunile voastre , cu sarguinta , cu bunavointa, cu dragostea , ca astfel si el sa fie lauda voastra, iar in acelasi timp si voi sa fiti lauda si mandria lui.

Mantuitorul Iisus Hristos a pus ca dovada a dragostei si a iubirii , ingrijirea fata de pastori si de pastoriti , caci de aceasta ingrijire are nevoie El, ca sa puna in lucrarea Sa pastori tineri si sprinteni in lupta cu cele nevazute , iar pentru cele vazute, cei pastoriti, sa se ingrijeasca de pastor, caci daca si pastorul se va ingriji de ele , atunci cele ceresti si sfinte se vor pierde si odata cu ele si sufletele noastre.

Iubiti mei, din cele ce am spus pana acum cred ca va ramane vie misiunea pe care o avem noi toti romanii de aici ,din orasul Orlando si imprejurimile lui , punand nadejdea in Dumnezeu in aceste vremuri deloc sigure , si sa pastram in sufletul nostru una din cele mai inaltatoare rugaciuni din tmpul Sfinteii Liturghi si cu bucurie in tot ceasul sa strigam :

” CA UN PURTATOR DE VIATA SI MAI INFRUMUSETAT DECAT RAIUL CU ADEVARAT SI DECAT TOATA CAMARA IMPARATEASCA MAI LUMINAT S-A ARATAT, HRISTOASE, MORMANTUL TAU, IZVORUL INVIERII NOASTRE”

AMIN.

Dupa aceste cuvinte inaltatoare s-a trecut la votarea noului consiliul parohial. In unanimitate s-au votat urmatorii: Angela Ionita, Anca Codreanu, Luciana Dragan, Vasile Dunca , Vasile Safta , Cristina Elemburg , Andra Longo , Teodor Bradea, Oana Alarakhia si Gica Gradinaru.

Dupa discutiile libere care s-au expus din partea fiecarui crestin prezent la adunare despre frumosul viitor al bisericii , parintele Florin a multumit tuturor celor prezenti si a incheiat cu rugaciunea, multumind lui Dumnezeu pentru frumoasa zi binecuvantata ce s-a savarsit in Biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril din Orlando -Florida.

Astazi ,13 februarie 2011, dupa savarsirea Sfintei Liturghii,  cei alesi in consiliul parohial s-au reintrunit intr-o noua sedinta, sedinta in care s-au ales functiile noului consiliu parohial, care sunt:

– Presedinte- Gradinaru Gica

– Vicepresdinte- Dunca Vasile

– Secretar – Codreanu Anca

– Casier – Dragan Luciana

– Controlor – Alarakhia Oana

– Controlor – Ellenburg Cristina

– Epitrop – Safta Vasile

– Epitrop – Bradea Teodor

Alegerea delegatilor care reprezinta parohia la Congresul Arhiepiscopiei ( ce se face la doi ani):

– Dinu Jurim

– Popescu Alexandru.

Rugam pe bunul Dumnezeu sa ne ajute sa aducem bucurie acestui  Sfant Lacas si intreaga lucrare a noastra sa fie facuta in credinta si dragostea de Dumnezeu , de Biserica si de semeni, aducand sufletelor noastre curatenie,  pace, liniste sufleteasca si darul cel mai de pret , mantuirea lui, pastrand haina alba a botezului neintinata , nepatata sau rupta din cauza necredintei si a pacatelor noastre.

” Averea pe care o cheltuim este averea sufletului nostru curat , cu toate darurile si virtutiile pe care ni le da Dumnezeu la Taina Sfantului Botez. Nerespectand legile lui Dumnezeu , ajungem sa patam aceasta haina frumoasa pana cand ramanem fara ea ”.


Preot Paroh

Florin Mihalache

 

 

Comments are closed.