NASTEREA MAICII DOMNULUI

 

MINUNILE DESPRE ZAMISLIREA SI NASTEREA PREASFINTEI

NASCATOAREI DE DUMNEZEU SI PURUREA FECIOARA MARIA

 

                                    Sfintii Parinti Ioachim si Ana

     Sfantul si dreptul Ioachim , tatal Preasfintei Nascatoarei de Dumnezeu , a fost din semintia patriarhului Iuda si a marelui prooroc imparat David, prin Natan proorocul si semintia acestuia. Sfanta Ana a fost fiica preotului Aaron , fratele lui Moise, din semintia patriarhului Levi. Ei duceau o viata curata , sfanta si duhovniceasca , fiind plini de fapte bune, milostenii si binefaceri. Iubeau pe Dumnezeu din toata fiinta lor , implinind cu caldura si cucernicie , toate bunele randuieli prescrise in Legea Sfanta.

                              Intristarea sfintilor Parinti Ioachim si Ana

     Cu toate ca erau bineplacuti lui Dumnezeu , pentru credinta si faptele lor cele bune, totusi, ei treceau printr-o mare incercare si aveau o mare mahnire , pentru faptul ca ajunsesera in pragul batranetii si nu aveau nici un fiu sau fiica , fiind sterpi. Pentru aceasta ei inaltau neincetat rugaciuni la Dumnezeu si aduceau jertfe la Templu din Ierusalim , ca Dumnezeu sa se milostiveasca spre dansii si sa-i binecuvinteze prin dezlegarea starpiciunii. Dar , cererea lor intarzia sa fie implinita.

Vazand ca rugaciunile , postul si milosteniile lor nu au fost ascultate si primite de Dumnezeu , Sfintii Parinti Ioachim si Ana , s-au hotarat sa faca rugaciuni si mai staruitoare , cu post foarte aspru , iar pentru aceasta s-au hotarat sa se retraga in locuri tainuite , si acolo sa se roage , pana ce Dumnezeu va auzi rugaciunea lor.

                                             Rugaciunea Sfintei Ana

     Mergand intr-un loc tainuit , Sfanta Ana s-a rugat lui Dumnezeu cu tanguire si cu lacrimi fierbinti , rostind urmatoarele: “ Doamne Dumnezeule Atottiitorule, Cel ce numai cu cuvnatul Tau ai facut cerul si pamantul cu toate cele ce sunt intr-insele; Dumnezeule, Cel e ai zis fapturilor Tale sa creasca si sa se imulteasca , Tu cel ce ai binecuvantat pe Sara , sotia lui Avraam, si la batranetile ei a nascut pe Isaac , si ai daruit Anei, ce era stearpa , pe Samuil Proorocul si alti copii, da-mi si mie roada pantecelui meu, si nu ma lassa sa raman pururea de ocara si urgie oamenilor . Adonai, Doamne Savaot, Tu care sti ocara nerodirii mele , dezleaga-mi durerea inimii mele , deschide pantecele meu , si pe cea neroditoare arat-o roditoare cu Atotputernicia Ta …Si ce voi naste : fecior ori fecioara , o voi inchina Sfintiei Tale cu toata inima , daruind-o Bisericii Tale pentru a-ti sluji pururea acolo…”.

Acestea si multe altele graindu-le dreapta Ana cu mare tanguire , I s-a aratat ingerul Domnului , zicandu-i: “ Ano! Ano! S-a auzit rugaciunea ta. Suspinurile tale au strabatut norii si treptele cerurilor; iar lacrimile tale fierbinti au ajuns inaintea lui Dumnezeu. Iata , tu vei zamisli si vei naste o Fiica , cea preabinecuvantata . Pentru aceasta se vor binecuvanta toate semintiile pamantului si printr-insa se va darui mantuire lumii. Numele Fiicei acesteia ce o vei zamisli si naste , va fi “MARIA”.

                                Rugaciunea si postul dreptului Ioachim

     Dreptul Ioachim ajungand sus pe munte , a petrecut acolo in plangere mare si post 40 de zile , fara a gusta macar paine. “Nu voi lua – zicea el tanguindu-se – in gura mea hrana , nici ma voi inapoia la casa mea , pana ce nu ma va auzi si cerceta pe mine Domnul Dumnezeul lui Israil”. Dupa ce si-a inaltat sufletul sau pe aripile rugaciunilor fierbinti si a postului adevarat , rugandu-se mai aprins de cat sotia sa, I s-a aratat si lui acolo in pustietatea aceea Arhanghelul Gavriil , zicandu-i: “ Bucura-te Ioachime si te veseleste , eu sunt trimis a-ti aduce pace si mangaiere. Eu sunt Ingerul lui Dumnezeu si am venit sa-ti vestesc bucurie mare. Femeia ta Ana va zamisli si va naste o fecioara. Aceasta va fi cea mai aleasa dintre fecioarele si femeile pamantului , ea va zamisli… si va naste pe Imparatul universal al lumii, pe Fiul celui viu, pe Dumnezeu-Cuvantul. De acum lasa scarba ta si paraseste amaraciunea sufletului tau, ca a auzit Dumnezeu rugaciunea ta. Increde-te in cuvantul meu si multumeste lui Dumnezeu. Spre incredintare temeinica aceasta sa-ti fie tie semnul adevaratei si bunei -vestiri: Mergi in Ierusalim la Biserica Domnului ; acolo vei afla la portile cele de aur , pe sotia ta Ana , careia aceiasi I s-a vestit ca si tie”. Acestea zicand ingerul Domnului s-a facut nevazut dinaintea ochilor lui.

             Zamislirea si nasterea Preasfintei si pururea Fecioarei Maria

     In vremea aceea , dupa descoperirea Ingerului lui Dumnezeu , Sfanta si dreapta Ana a zamislit pe Preasfanta si pururea Fecioara Maria, in noua zile ale lunii Decembrie. Lucrul acesta i-a umplut de negraita bucurie pe Sfintii Parinti Ioachim si Ana , pentru care slaveau neincetat pe Dumnezeu.

Iar dupa noua luni si anume la 8 Septembrie , Sfanta Ana a nascut pe fiica cea Preacurata si binecuvanntata, pe Preasfanta Fecioara Maria , pe incepatoarea si mijlocitoarea mantuirii oamenilor. Nasterea ei a umplut de bucurie pe parintii sai, Ioachim si Ana , cerul si pamantul si pe toata lumea.

                                    Punerea numelui Preasfintei Fecioare

     A opta zi de la nastere, dupa datina evreilor , Sfintii Parinti Ioachim si Ana , au chemat acasa pe preotii Bisericii. Dupa ce i-au ospatat , ei au binecuvantat pe dreptii parinti si pe Preasfanta Prunca , careia i-au pus numele Maria , asa cum mai-nainte le vestise lor Ingerul Domnului.

                                     Insemnatatea si taina numelui Maria

     Numirea aceasta de “MARIA” , care s-a dat Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, cuprinde in sine un adanc inteles , pentru ceea ce avea sa devina mai tarziu. Talciurea numelui “MARIA” inseamna: “IMPARATEASA” si “COMOARA DARURILOR” . Deasemenea fiecare litera a cuvantului Maria , reprezinta initialele a cinci femei dintre cele mai vestite si minunate ale Vechiului Testament .

                                                  Insemnatatea literei “M”

     Litera “M” ne reaminteste de “Maria” , sora lui Moise si Aaron, carea avea stralucind in sine , doua daruri marete: fecioria si proorocia. Aceste daruri sunt si raman pururea in Dumnezeiasca fiica; “FECIORIA” : “ Cum va fi mie aceasta (zamislire de fiu), de vreme ce eu nu stiu de barbat” si “PROOROCIA” : “Iata , ma vor ferici toate neamurile…”( Luca. I , 27-34).

                                                    Insemnatatea literei “A”

     Litera “A” , ne reaminteste de Abigai, sotia bogatasului Nabal, care smerindu-se prin aducerea de multe daruri de hrana , lui David si oamenilor lui , dupa moartea sotului sau a devenit imparateasa . Prea Sfanta Fecioara Maria prin smerenie s-a marit si se lauda prin slava acestei minunate virtuti, zicand: “ …Ca a cautat spre smerenia roabei Sale” ( Luca 1, 48).

                                                    Insemnatatea literei “R”

     Litera “R” face amintire de Rahila , sotia patriarhului Iacob, care era vestita prin frumusetea ei in vremurile patriarhale ( Facere 29, 18).

Preasfanta Fecioara Maria are intruchipata in fiinta Sa, frumusetea superioara tuturor frumusetilor creaturilor ceresti si pamantesti. Aceasta o adevereste insusi Sfantul Arhanghel , zicand: “Bucura-te ceea ce esti plina de daruri…”( Luca 1, 28).

                                                     Insemnatatea literei “I”

     Litera “I” ne reaminteste de Iudita cea credincioasa si virtuoasa, care s-a marit de tot neamul sau, caci a omorat pe Olofern si astfel i-a scapat pe israeliti de vrasmasii lor . Preasfanta si Pururea Fecioara Maria , prin nasterea si jertfa Fiului Sau, a Domnului nostru Iisus Hristos , a infrant si a zdrobit capul lui Olofern cell spiritual , eliberand intreg neamul omenesc de sub tirania si robia lui. . Aceasta biruinta asupra vrasmasului a rostit-o prin cantari de lauda lui Dumnezeu, astfel: “ Ca mi-a facut mie marire Cel puternic si Sfant este numele Lui , Mila lui este in neam si in neam spre cei ce se tem de Dansul.

Facut-a tarie cu bratul Sau Domnul , risipit-a pe cei mandri cu cugetul inimii lor . Pogorat-a pe cei puternici de pe scaune si a inaltat pe cei smeriti . Pe cei flamanzi i-a umplut de bunatati; iar pe cei bolnavi i-a scos afara deserti…( Luca 1, 49-53).

                                                    Insemnatatea literei “A”

     Litera “A” de la sfarsitul cuvantului “MARIA” ne reaminteste de Ana cea stearpa , care, suferind cu rabdare toate jignirile si dosadirile cauzate de nasterea de fii, prin credinta nezdrucinata, insotita de post neintrerupt si rugaciuni fierbinti , a atras asupra ei binecuvantarea lui Dumnezeu prin dezlegarea starpiciunii , devenind mama marelui prooroc Samuil si a altor fii si fiice.

Preasfanta Fecioara Maria ; in suflet , in trup si in nume , arata clar ca intruneste in fiinta sa aleasa , toate frumusetile si Darurile minunate cu care Dumnezeu a inzestrat lumea cereasca si lumea pamanteasca.

                                       Intrarea in biserica a Preasfintei Fecioare

     La implinirea varstei de trei ani, Sfintii Parinti Ioachim si Ana , aduc la templu pe fiica lor ca sa o inchine lui Dumnezeu dupa fagaduinta data. In acel moment , Preasfanta Prunca a urcat cu grabire , singura, cele 15 trepte de la intrarea in Templu, neoprindu-se pana sus , lucrul acesta uimind pe toata lumea.

                                          Primirea ei de catre Proorocul Zaharia

     Arhiereu al anului aceluia era Proorocul Zaharia, tatal Sfantului Ioan Botezatorul, care vazand pe Preasfanta Fecioara Maria, a recunoscut-o ca Ea este cea care va deveni Maica Fiului lui Dumnezeu si pe care a primit-o cu urmatoarele cuvinte: “ Vino, implinirea proorociei mele ! Vino, implinirea fagaduintelor Domnului ! Vino, pecetea asezamantului Lui ! Vino, implinirea Tainelor Lui ! Vino, oglinda tuturor proorocilor ! Vino, inoirea celor invechite! Vino, lumina celor ce zac in intuneric si in umbra mortii! Vino, Dar Nou si prea Dumnezeiesc , de intra cu bucurie in Biserica Domnului tau; acum intr-aceasta de jos; iar putin mai pe urma , in cea de sus si neapropiata”.

                           Introducerea Preasfintei Fecioarei in Sfanta Sfintelor

     In Altarul Templului Sfant , numit Sfanta Sfintelor, nu avea voie sa intre nimeni niciodata , decat Arhiereul o singura data in an, si atunci cu pregatiri speciale si intr-un nor de fum de tamaie. Indrazneala de a calca acest asezamant se pedepsea cu moartea de Insusi Dumnezeu. Arhiereul Zaharia dupa ce a primit pe Preasfanta Prunca Maria, din indemn Dumnezeiesc, a mers cu Ea ai a introdus-o in Sfanta Sfintelor, spre uimirea tuturor celor ce erau de fata.

                     Petrecerea la Templul Sfant a Preasfintei Fecioarei Maria

      Fiind adusa la Templu, Preasfanta Fecioara a petrecut aici 12 ani , fiind randuita sa locuiasca la chiliile destinate pentru fecioare, unde a invatat sa lucreze in timpul liber, imbracaminte si vesminte preotesti si arhieresti. Aici primeau si portia de hrana ce I se cuvinea fiecaruia. Preasfanta Fecioara Maria insa, tot timpul randuit pentru rugaciune si citirea Sfintelor Scripturi , il petrecea numai in Sfinta Sfintelor, unde I se aratau Ingerii , cu care vorbea si de la care primea in fiecare zi spre seara , hrana ingereasca.

                                                 O descoperire minunata

     Odinioara, Preasfanta Fecioara Maria citind in cartea Proorocului Isaia, a ajuns la locul care zice: “Iata, Fecioara in pantece va avea si va naste Fiu si vor chema Numele Lui “EMANUEL” ( cu noi este Dumnezeu)( Isaia 7,14). Atunci aprinzandu-se de focul sfant al dragostei de Dumnezeu s-a oprit din citit si aruncandu-se cu fata la pamant s-a rugat cu lacrimi fierbinti , zicand: “ Doamne Dumnezeul cerului si al pamantului , ce fericita si mult slavita va fi fecioara aceea care se va invrednici de acest Mare Dar. Cat de slavit va fi numele acelei Fecioare-Maica a lui Dumnezeu! O, Doamne! Cat de fericita m-as simti , daca m-ai invrednici si pe mine sa fiu macar cea mai umila slujnica a acelei Fecioare preaslavita! Oare cand va veni acea vreme preaslavita si preabinecuvantata , in care Ziditorul meu va cobori pe treptele cerului si va veni pe pamant , spre a se intrupa si naste din Fecioara aceea preaslavita? Ajunge-voi eu oare acele zile fericite ca sa vad pe acel Fiu al lui Dumnezeu , intrupat Om pentru mantuirea noastra ? O, vreme binecuvantata de Dumnezeu pentru mantuirea noastra, apropie-te degrab , caci tare doresc a te vedea !”Atunci I s-a aratat o lumina mare si din mijlocul ei a auzit un glas , zicand: “ Tu vei naste pe Fiul Meu , pentru aceea altii vor sluji tie , fiindca tu, iubindu-Ma pe Mine , ai dorit sa slujesti altora”. Aceasta a destainuit-o Preasfanta Fecioara Maria, Elisabetei , dupa Buna-Vestire.

                                                Parasirea Templului

     Dupa implinirea a 12 ani de petrecere in Biserica lui Dumnezeu, Preasfintei Fecioare impreuna cu celelalte fecioare de varsta Ei, I se cere sa paraseasca Templul pentru a se casatori. Preasfanta Fecioara le face cunoscut Preotilor , ca ea nu poate sa se casatoreasca , fiindca mai-nainte de nastere a fost inchinata lui Dumnezeu de parintii sai , de asemeni si ea a fagaduit lui Dumnezeu ca va trai toata viata in feciorie curata si sfanta. Arhiereul si Preotii fiind pusi la mare incurcatura , nestiind ce sa faca, se roaga lui Dumnezeu la Chivotul Sfant si li se raspunde de la Domnul ca sa caute un barbat vrednic , caruia sa-i incredinteze pe Sfanta Fecioara , sub randuiala si chipul insotirii ( prin logodire) pentru pazirea fecioriei.

                                  Alegerea logodnicului Preasfintei Fecioare

     Pentru aflarea unui astfel de barbat vrednic , demn si de incredere , drept si temator de Dumnezeu , Sfatul Domnului a randuit , ca din casa si semintia lui David sa aleaga 12 barbati fara femei. Sa li se ia toiegele acestora si sa le puna in Sfantul Altar , si barbatul al carui toiag va inverzi , acela este ales pentru a I se da Fecioara in paza . Arhiereul Zaharia alegand 12 barbati printre care era si Iosif , barbat drept si temator de Dumnezeu , batran ( la 84 de ani) , le-a luat toiegele si le-a dus in Sfantul Altar in prezenta celor 12 barbati , rostind: “ Arata ,Doamne , pe barbatul vrednic , caruia se cuvine a logodi pe Fecioara”. A doua zi scotand toiegele din Sfantul Altar in prezenta celor 12 barbati , au gasit toiagul lui Iosif inverzit , in care timp si o porumbita alba zburand de sus in jos s-a asezat pe toiagul inverzit. Atunci Fecioara, care acum era si orfana de amandoi parintii, s-a incredintat spre paza , prin logodire , batranul Iosif , care a dus-o la casa sa din Nazaret.

                                                            Buna – Vestire

      Pe cand Sfanta Fecioara se afla in casa logodnicului sau, batranul Iosif, iar Elisabeta, mama Sfantului Ioan Botezatorul se afla insarcinata in luna a sasea , a fost trimis de la Dumnezeu Arhanghelul Gavriil catre dansa cu urmatoarea veste buna: “ Bucura-te , ceea ce esti plina de Dar , Domnul este cu tine, Binecuvantata esti tu intre femei”. Iar ea vazandu-l s-a tulburat de cuvantul lui si cugeta in sine: Ce fel de inchinaciune poate sa fie aceasta? Si Ingerul i-a zis: “ Nu te teme Marie , caci ai aflat har la Dumnezeu , si iata vei lua in pantece si vei naste Fiu si vei chema numele lui , Iisus. Acesta va fi mare si Fiul Celui Preainalt se va chema si Domnul Dumnezeu ii va da Lui tronul lui David, parintele Sau, si va imparati peste casa lui Iacob in veci si imparatia Lui nu va avea sfarsit”. Si a zis Maria catre Inger: “ Cum va fi aceasta , de vreme ce eu nu stiu de barbat?” Si raspunzand Ingerul i-a zis: “ Duhul Sfant se va pogora peste tine si puterea celui Preainalt te va umbri, pentru aceea si Sfantul care se va naste din tine, Fiul lui Dumnezeu se va chema. Si iata Elisabeta , rudenia ta, a zamislit la batranetea ei si aceasta este a sasea luna pentru ea , cea numita stearpa , Ca la Dumnezeu nimic nu este cu neputinta”. Si a zis Maria : “Iata roaba Domnului, Fie mie dupa cuvnatul tau!” Si ingerul a plecat de la ea ( Luca1, 26-38).

                                   Preasfanta Fecioara Maria in vizita la Elisabeta

     Si in acele zile , sculandu-se Maria, s-a dus in graba in tinutul muntos , intr-o cetate a semintiei lui Iuda . Si a intrat in casa lui Zaharia si a salutat pe Elisabeta . Iar cand a auzit Elisabeta salutarea Mariei , pruncul a saltat in pantecele ei si Elisabeta s-a umplut de Duhul Sfant, si cu glas mare a strigat si a zis: “ Binecuvantata esti tu intre femei si binecuvantat este rodul pantecelui tau. Si de unde mie aceasta , ca sa vina la mine Maica Domnului meu? Ca iata cum veni la urechile mele glasul salutarii tale , pruncul a saltat de bucurie in pantecele meu. Si fericita este aceea care a crezut ca se vor implini cele spuse ei de la Domnul”.Si a zis Maria: “Mareste suflete al meu pe Domnul, si s-a bucurat duhul meu de Dumnezeu , Mantuitorul meu, ca a cautat spre smerenia roabei Sale. Ca, iata, de acum ma vor ferici toate neamurile . Ca mi-a facut mie marire Cel Puternic si sfant este numel Lui. Si mila Lui in neam si in neam, spre cei ce se tem de El. Facut-a tarie cu bratul Sau , risipit-a pe cei mandri in cugetul inimii lor, Coborat-a pe cei puternici de pe tronuri si a inaltat pe cei smeriti. Pe cei flamanzi i-a umplut de bunatati si pe cei bogati i-a scos afara , deserti. A sprijinit pe Israel , slujitorul Sau, si si-a adus aminte de mila Sa. Precum a grait catre parintii nostri , lui Avraam si semintiei lui, in veac”. Si a ramas Maria impreuna cu ea ca la trei luni ; si s-a inapoiat la casa sa.( LUCA1, 39-56)

                               Iosif logodnicul tulburat de ganduri necredincioase

     Preasfanta Fecioara Maria , intorcandu-se acasa dupa trei luni , de la Elisabeta , batranul Iosif a observat ca este insarcinata, si a inceput sa fie chinuit de ganduri necredincioase si necuvioase, asupra ei. Dar el “ drept fiind si nevrand sa o vadeasca, a voit s-o lase in ascuns. Si cugetand el acestea , iata Ingerul Domnului I s-a aratat in vis , graind: “ Iosife, fiul lui David, nu te teme a lua pe Maria , logodnica ta, ca ce s-a zamislit intr-insa este de la Duhul Sfant. Ea va naste Fiu si vei chema numele lui Iisus, caci El va mantui poporul sau de pacate . Acestea toate s-au facut ca sa se plineasca ceea ce s-a zis prin proorocul care zice: “ Iata , Fecioara , va avea in pantece si va naste Fiu si va chema numele lui Emanoil, care se talcuieste: Cu noi este Dumnezeu. Desteptandu-se din somn , Iosif a facut asa precum i-a poruncit Ingerul Domnului si a luat la el pe logodnica sa”( Matei 1 , 19-24).

                                            Preasfanta Fecioara invinuita

     Ajungand vestea la Templu Sfant, cum ca Fecioara Maria, cea care fagaduise ca isi va pazi pana la moarte fecioria , si care pentru aceasta a fost incredintata batranului Iosif , si-a calcat fagaduinta , au fost chemati amandoi la judecata in fata Soborului Judecatoresc. Convingandu-se ca cele auzite sunt confirmate de ceea ce se vede , judecatorii au certat pe Preasfanta Fecioara Maria si pe Iosif logodnicul , considerand ca s-au facut vinovati inaintea lui Dumnezeu si a Bisericii, prin calcarea fagaduintei . La aceste invinuiri Preasfanta Fecioara a raspuns, plangand: “Viu este Domnul Dumnezeul meu , caci sunt Fecioara curata si de barbat nu stiu”. De asemeni si batranul Iosif cu tot dreptul dezvinovatzndu-se , a raspuns: “Viu este Domnul Dumnezeu, ca eu sunt cu totul curat , neatins si nevinovat despre toate cele ce se aud si se vad la logodnica mea Maria”. Atunci Arhiereul vazand ca tagaduiesc a recunoaste vinovatia lor , a hotarat sa le dea sa bea apa certarii, sperand ca dupa aceea se va vadi vinovatia lor. Dar ei band apa certarii , precum era prescris in lege , nu au patit nimic. Atunci Arhiereul si Soborul mirandu-se si minunandu-se de cele vazute , cum ca vinovati fiind, nu au patit nimic rau, i-au slobozit zicand:

Deoarece Domnul Dumnezeu n-a aratat pacatul vostru , mergeti in pace la casa voastra”(Numeri5, 11-31).

 

 

          Iubiti crestini ,

      Pentru aceasta zi inaltatoare de “Nastere a Maicii Domnului “,am ales pentru dumneavoastra spicuiri din : “Minunile Maicii Domnului” , pentru a intelege mai usor scopul Nasterii Sfintei Fecioare Maria in lume.

Biserica noastra ,va ureaza tutror celor ce purtati acest nume sfant de : Maria , Mariana , Marian …etc, un calduros “ LA MULTI ANI”.

 

           Preot Paroh

        Florin Mihalache


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *