PROGRAMUL SLUJBELOR DIN SAPTAMANA PATIMILOR SI A SFINTEI INVIERI

IUBITI CREDINCIOSI,

Mai avem cateva zile pana la Duminica Floriilor si nu mult pana la trairea saptamanii Patimilor Mantuitorului nostru Iisus Hristos si a noptii luminate, cu Lumina cea Sfanta a Invierii. Incarcati de har si putere  duhovniceasca ,din calatoria ce-am strabatut-o pe cararile  postului , nevoindu-ne cu bucurie si cu rugaciune spre a ne pregati de ziua cea mare a Invierii, continuam pe acelasi drum sa mergem, stiind ca vestea cea mare este aproape de casa sufletului nostru ,aducandu-ne nespusa fericire de a trai si a sarbatori, in fiecare an, Invierea Domnului nostru Iisus Hristos.

Duminica Floriilor este Duminica bucuriei , Duminica Intampinarii Fiului Iisus cu salcie si flori ,care se pregateste sa intre in Ierusalimul suferintei , pasind, cu voia  Sa ,pe drumul indurerat al Golgotei, sub povara grea a” Crucii” , calcand intunericul cel vesnic al mortii si aducandu-ne fiecaruia dintre noi, “Lumina Invierii si  a Vietii Vesnice “.

Sa ne pregatim ,inca de acum, sa-L  intampinam cu flori si cu cantare de rugaciune pe Fiul Mantuitor in Biserica Lui dreptmaritoare , sa-i aducem si noi “Osanale” , ridicandu-ne  sufletul pe  minunatele coline ale Ierusalimului . Si asa cum in Duminica  Floriilor aratam iubire Fiului Iisus ,intampinandu-L , tot asa si in saptamana Patimilor sa stam langa El ,sa suferim impreuna cu El, caci Iisus pentru noi sufera si pentru a noastra rascumparare . Sa ne unim  lacrimile Lui cu ale noastre in suferinta durerii pricinuite de coroana de spini, si sa-l ajutam sa duca Crucea pe drumul Golgotei , caci de vom face toate acestea impreuna cu El , vom murii si Invia odata cu El.

Nimeni nu poate spune ca exista bucurie fara suferinta si suferinta fara bucurie . Cine nu sufera intreaga patima, asa cum a suferit Fiul lui Dumnezeu, nici de bucuria Invierii nu va avea parte!  Asadar, acum este cel mai minunat moment si  cel mai bun privilegiu, sa-i aratam Mantuitorului nostru Iisus Hristos , ca am inteles rostul acestei suferinte savarsite de El pentru noi . Acum,  Dumnezeu, ne vede ce fel de crestini suntem , cata  dragoste purtam Bisericii  Lui  si cat de mult dorim sa ne salvam sufletul, pentru a deveni cetateni ai Raiului. Pasapotul pentru Rai l-am primit atunci cand ne-am botezat , dar pentru a deschide usa cea stramta a  Raiului si a putea  intra si locui in el,  trebuie ca intreaga fiinta a noastra sa iubeasca Sfanta Treime, pe Tatal , pe Fiul si pe Sfantul Duh, facand   jertfa de sine ,  iubindu-ne aproapele ,  respectand poruncilor dumnezeiesti si savarsind multe , multe , multe fapte bune , fapte care sa spele, asa cum ne spala taina spovedaniei de toate pacatele ,devenind curati, precum am fost scosi de catre preot din cazanul de botez, ramanand fiii lui Dumnezeu pentru o vesnicie.

16 Sambata lui Lazar- Pomenirea mortilor;

-ora 10:30 AM -Sfanta Liturghie.

17 Duminica a 6-a din Post(a Floriilor); Intrarea Domnului in Ierusalim(dezlegare la peste si vin);

-ora 10:30 AM – Sfanta Liturghie . Dupa savarsirea Sfintei Liturghi , vom avea o agapa crestina cu peste si cu vin. Rugam pe fiecare dintre dumneavoastra, sa prepare cate putin ceea ce doreste si sa aduca la biserica.

21 Sfanta si Marea Joi;

-ora 10:30 AM- Sfanta Liturghie,

-ora 7:00  PM-  Denia celor 12 Evanghelii.

22 Sfanta si Marea Vineri;

-ora 11:00 AM-  Scoaterea Sfantului Epitaf,

-ora 7:00 PM- Denia Prohodului Domnului.

23 Sfanta si Marea Sambata;

-ora 9:00 AM – Taina Sfintei Spovedanii si a Sfintei  Impartasanii.

Toti crestinii care s-au rugat si au tinut post se pot spovedii si impartasii :

-cei sanatosi- minimum o saptamana (7 zile) de post, respectiv saptamana patimilor;

-cei bolnavi – numai cu acordul duhovnicului -minimum 3 zile de post, respectiv,miercuri, joi si vineri din saptamana patimilor.

-cei ce nu au mai fost spovediti si impartasiti de curand( Craciunul din 2010, sau Pastele din 2010).

-cei care nu s-au spovedit niciodata in viata lor sau doar in copilarie ,sau cu multi ani in urma ,sunt rugati si incurajati sa puna un inceput bun si fara deznadejde  ,sa posteasca si sa se roage in aceasta saptamana a Patimilor, urmand a veni mai intai la spovedit ,si dupa” Taina Spovedaniei”,cu ingaduinta preotului ,sa poata primi Sfanta si Dumnezeiasca Impartasanie sau Aghiasma Mare , totul depinzand de  ce pacate a   savarsit , cat de multe si cat de grele.

Oricine  se poate Spovedii , dar nu oricine se poate si Impartasii, deoarece avem nevoie de o curatire si o pregatire speciala , inainte de a gusta din” Trupul Tainic” al Mantuitorului nostru Iius Hristos ce se afla in Sfanta Biserica , pe Sfanta Masa din Sfantul Altar, reprezentat prin  “Paine si Vin”.

-ora 11:30 PM – SLUJBA SFANTA  A  INVIERII, INVIEREA DOMNULUI( SFINTELE PASTI), urmata de SFANTA SI DUMNEZEIASCA LITURGHIE , pana spre orele 3:00-3:30 AM , ale diminetii.

Rugaciunea de Sfintire a branzei , oualelor si a carnii, pentru cei ce doresc sa-si aduca de acasa si sa se intoarca cu ele acasa sfintite,  se va savarsi la sfarsitul Sfintei Liturghii din dimineata Pastelui.Cine doreste sa ciocnesca un ou la biserica si sa se bucure alaturi de prieteni si de  cei dragi , o pot face cu multa bucurie , dar nu inainte de terminarea  Sfintei Liturghii(3:00- 3:30 AM ).

Slujba”INVIERII”se va savarsii afara in curtea Sfintei noastre Biserici, unde minunatii nostri crestini, care vin cu drag in fiecare duminica si sarbatoatre , au donat bani, si impreuna am ridicat o frumoasa scena ce va fi impodobita cu flori aduse de dumneavoastra. Rog pe totii cei ce doresc sa participe la Sfanta Slujba a Invierii , sa asculte cuvinciosi de organizatori, sa pastreze linistea ,iar masinile sa fie parcate pe partea dreapta din fata  bisericii si pana in spatele curtii, pe cat este posibil si pe partea stanga unde se afla scena , nici o masina in fata, ci numai de la jumataea bisericii catre spate. Va rugam sa veniti  din timp pentru a nu tulbura savarsirea Sfintei Slujbe a Invierii Mantuitorului nostru Iisus Hristos  ,  intrand sau iesind cu masina dupa orele 11:30 PM.

Pe cei ce nu doresc sa ramana la Sfanta Liturghie din noaptea Invierii, ii rog respectuos, ca in liniste, dupa ce isi i-au  Sfantul  Paste  si cate un ou , cu bucuiria trairii ” Sfintei Invieri” si a  “Sfintei Lumni”, sa se indrepte fiecare catre casele lor.

25 Luni – A doua zi de Pasti ; Sfantul Mucenic Gheorghe, Purtatorul de biruinta;

-ora 10:30 AM- Sfanta Liturghie.

26 Marti – A treia zi de Pasti;

-ora 10:30 AM – Sfanta Liturghie.

29 Vineri – Izvorul Tamduirii;

-ora 10:30 AM – Sfanta Liturghie

Va urez in continuare, un post usor si zile binecuvantate cu pace,  asteptandu-va in fiecare zi , din zilele anuntate  mai sus, sa suferim, dar si sa ne bucuram impreuna, de aceste zile  inaltatoare, lasate noua de Dumnezeu pentru mantuirea sufletului nostru.

Daca aveti intrebari ,va rog, nu ezitati sa ma contactati la nr. de tel: 407-310-2939.

Cu dragoste duhovniceasca,

Pr . Paroh Florin Mihalache

Comments are closed.