SFAT DUHOVNICESC

ORICE FACETI , CAUTATI SA AVETI BINECUVANTAREA LUI DUMNEZEU!

Cel mai important este , sa porneasca cineva de la binecuvantarea lui Dumnezeu in orice face. Omul , cand este drept , are pe Dumnezeu de partea lui ,si cand are si putina indrazneala la Dumnezeu , atunci face si minuni. Cand paseste cu Evanghelia , are drept la ajutorul Dumnezeiesc. Cand calatoreste cu Hristos, este calator insotit de Sfinti. Cum sa nu aibe drept la ajutorul Dumnezeiesc ? Toata temelia aici este. De aici incolo, sa nu se teama de nimic. Ceea ce are valoare, este sa se odihneasca Hristos , Maica Domnului si Sfintii in fiecare lucrare a noastra , iar Sfantul Duh se va odihni in noi. Sfantul Paisie spunea: ” Cinstea omului e mai pretioasa decat Cinstitul Lemn . Daca cineva nu este cinstit si are Cinstitul Lemn asupra sa, este ca si cum nu ar avea nimic. Iar daca altul nu are Cinstitul Lemn , dar daca e cinstit, primeste ajutorul Dumnezeiesc. Daca mai are si Cinstitul Lemn , atunci … este mult prea bogat.”

Nu porni in fiecare dimineata numai cu gandul sa te imbogatesti . Incearca cand te scoli, mai intai ,sa mergi sa privesti icoana din casa pe care o ai si nu stiu cat de mult o ingrijesti . Aprinde candela si multumeste-i lui Dumnezeu pentru ca iti ofera o noua zi . Cauta sa spui o rugaciune chiar pe fuga, atunci cand te speli , cand te imbraci , cand iti pregatesti cafeaua sau pachetul cu mancare , care te ajuta sa te hranesti trupeste mai in toata ziua pe care o cheltui spre un castig lumesc, de altfel necesar. In acelasi timp , gandeste-te ca si sufletul este gol si are nevoie de hrana.

Precum iti faci datoria fata de serviciu si de familie , fa-ti-o si de bun crestin. Cand te intorci acasa , vezi daca, candela inca mai arde ,sau daca inca nu ai aprins-o de dimineata de frica sa nu-ti ia casa foc , aprinde-o acum, caci ai sosit sanatos si multumeste-i lui Dumnezeu ca totul a decurs bine , nu ti s-a intamplat nimic , nu ai pierdut nimic, nici macar serviciul.

Acum , ca te-ai intors acasa si ai altceva de facut , incearca sa faci totul bineplacut inaintea lui Dumnezeu, ca nu cumva sa-l superi pe Dumnezeu .  Dupa o zi de osteneala, intoarce-te  in fata icoanei binecuvantate si multumeste pentru ziua pe  care ai petrecut-o, fara sa uiti de parintele Ceresc. Nu uita, ca la sfarsit de saptamana, in ziua odihnei , sa nu te odihnesti singur si acasa , precum ai facut intreaga saptamana , ci odihneste-te in Biserica lui Hristos, acolo unde te vei odihni pentru totdeauna. Cand pleci la Sfanta Biserica , nu pleca la ora 11 ca sa prinzi doar sfarsitul slujbei , ci mergi de dimineata asa cum mergi si la serviciu intreaga saptamana , pentru a trai minunata Liturghie impreuna cu Dumnezeu si cu Sfintii Lui,  si a-ti primi plata cuvenita . Nu te lasa amagit numai de plata materiala, ci cauta sa primesti mai mult pe cea spirituala.

Daca nu vei face toate acestea , atunci, trebuie sa-ti spun ca : ” America, unde ai ales sa traiesti , este numai sa te imbogatesti materialiceste si sa dai faliment duhovniceste”!

Pentru a nu uita , te rog sa citesti aceste randuri in fiecare zi.

Preotul tau Duhovnic.

Preot Paroh Florin Mihalache.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *